Eerste ontwerp

Eerste ontwerp

Klein berichtje achter laten? Doe dat hier.

Klein berichtje achterlaten? Dat kan hier.

woensdag 18 september 2013

Het heien


De grote dag

18 september

Vandaag zijn we begonnen met het bouwen van ons huis. Wij natuurlijk niet echt, maar de aannemer en zijn gevolg. Vanochtend om 8.00u gleed de eerste paal enkele meters de grond in. Daarna gevolgd door klappen van de heimachine. De paal had 153 klappen nodig om, tot op 30 cm na, de grond in te verdwijnen. Daarna werd er met een “oplenger” de paal nog verder de grond in gestampt om precies te zijn met 70 slagen. Zo zijn er 21 palen de grond in gegaan. Het tellen van het aantal slagen heet “kalenderen”

kalenderen
Kalenderen is het registeren van het aantal klappen van het heiblok dat nodig is om de heipaal 25 centimeter te laten zakken. Deze afstand van 25 centimeter wordt de tocht genoemd.
Ten tweede is kalenderen het opmeten van het hoogteverschil dat ontstaat nadat een heipaal dertig keer de grond in is geslagen. De reeks van dertig slagen wordt hier eveneens de tocht, kalender of kalander genoemd.

kalendering

Het uiteindelijk geregistreerde aantal slagen om de paal een tocht (25 centimeter) te laten zakken wordt de kalendering genoemd. Aan de kalendering is af te lezen wanneer de paal bij de draagkrachtige laag gekomen is. Als deze laag bereikt is, zal de weerstand toenemen en het aantal klappen van het heiblok per 25 cm dus ook toenemen.

De palen waren van verschillende dikte ze waren wel allemaal ongeveer dezelfde lengte nl. ca. 13,5 meter. Dat heeft te maken met de plaats waar de palen de grond in gaan en hoeveel gewicht er gedragen moet worden.

Rond 13.00u. zaten alle palen op de plek waar ze moesten komen. Volgende week komt de kelder, welke wordt  ingegraven tussen de palen.
Een aantal palen


Markeringen waar de palen moeten komen

Daar gaat hij

De rook komt eraf!
 

3 opmerkingen:

  1. Hoi Marjon en Johan.
    Gefeliciteerd met de eerste paal slaan voor jullie nieuwe huis .Een mooi begin en leuk om te volgen op je blog .Heel veel succes en kijk uit naar de volgende foto`s .Liefs Ma .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Marjon,

    Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal, of was het nu een hijpaal? :-)
    Hoe dan ook...van harte.
    Wat een oorverdovende herrie hé?
    Zeker gaaf om een keer mee te maken en nog steeds heel erg gaaf dat je het nog steeds op de voet volg en met ons wil delen.
    Ik denk dat het nu allemaal vrij snel gaat, voor je het weet zit je aan de koffie in je nieuwe huis.
    Ik blijf het in ieder geval op de voet volgen.

    LG, Karina

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Marjon gefeliciteerd hé
    Nu gaat het hard hoor je zie iedere dag wel weer wat das je kan je nieuwe camera gelijk goed inwijden hé
    Groetjes Janny

    BeantwoordenVerwijderen